В Національному банку дали українцям важливі рекомендації

Клієнти різних фінансових установ можуть стикатися з тим, що їм практично нав’язують придбання непотрібних для них послуг. Частіше за все це стосується кредитних карток. Представники Національного банку пояснили, що варто робити в такий ситуації, щоб захистити свої права. Така інформація з’явилася на офіційній сторінці НБУ в соціальній мережі.

Банківська карта. Фото: YouTube, скрін
Банківська карта. Фото: YouTube, скрін

Частіше це стосується ситуацій, коли людина приходить до банківського відділення з метою оформити картку для отримання заробітної плати. В такій ситуації, кажуть експерти, співробітники відділення дійсно можуть запропонувати якусь супутню послугу. Проте, ніхто немає права вам нав’язувати придбати щось. Тож в ситуації, коли вам пропонують ту ж кредитну картку, а вам вона не потрібна – ви маєте право відмовитися, а зарплатну картку все одно повинні отримати.

Зазначається, що це закріплено Законом України «Про банки і банківську діяльність». Якщо ж ви стикнулися з тим, що вам нав’язують послугу (або навіть практично змушують щось придбати), представники Національного банку України радять вчиняти так:

  • Написати звернення на ім’я керівників фінансової установи;
  • В разі, коли проблема так і не вирішилася, а фінансова установа не припинила послугу, від якої ви відмовилися в своєму зверненні керівництву, - звертайтеся до представників НБУ.

Варто зазначити, що такі рекомендації спеціалісти Національного банку надають в рамках проєкту «Знай свої права». Цей проєкт спрямований на те, щоб українці ставали все більш обізнаними у фінансовій сфері. Це неабияк актуально, враховуючи, що під час пандемії особливо стали популярними саме безготівкові способи оплати – тобто, за допомогою інтернет-банкінгу та інших сучасних технологій.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Україні продовжується пенсійна реформа, під час якої зростають вимоги до страхового стажу. Стало відомо, хто вже в наступному році не зможе вийти на пенсію в 60 років.

Також повідомлялося, що в Україні планують перевести більшість пенсіонерів на банківські картки. Стало відомо, як це буде відбуватися.

Крім того, українцям пояснили, для кого буде діяти знижена ціна на електроенергію. Стало відомо, скільки громадяни будуть платити за комунальні послуги.