В Україні знову зростуть вимоги для отримання пенсії

Про це йдеться в Законі «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування». Варто зазначити, що в Україні продовжується реформа, яка спрямована на зростання вимог щодо стажу. Так, вже з наступного року «поріг» стане ще вище, і далеко не всі українці зможуть отримувати виплати.

Пенсіонери в Україні. Фото: YouTube, скрін
Пенсіонери в Україні. Фото: YouTube, скрін

Так, вже з наступного року на заслужений відпочинок зможуть вийти українці, в яких:

  • Мінімум 29 років страхового стажу в 60 років;
  • Мінімум від 19 до 29 років страхового стажу в 63 роки;
  • Мінімум від 15 до 19 років страхового стажу в 65 років.

Варто зазначити, що так вимоги будуть зростати аж до 2035 року, коли в 60 років на заслужений відпочинок зможуть виходити лише ті, в кого буде мінімум 35 років страхового стажу. Таким чином, ті громадяни, якім страхового стажу не вистачить, будуть повинні працювати ще декілька років, щоб його «добрати».

При цьому важливо пам’ятати, що страховим стажем вважається лише той період, в який за працівника сплачували соціальний внесок. Тобто, якщо громадянин працює неофіційно і не сплачує податок в державний бюджет, то він може взагалі залишитися без виплат в старості. Так, українцям, які хочуть отримувати виплати від ПФУ, краще офіційно працювати, а не отримувати зарплатню «в конвертах».

В той самий час в уряді продовжують розробляти накопичувальну систему виплат. Очікується, що громадяни будуть сплачувати додатковий податок зі своєї заробітної плати. Вже в похилому віці українці зможуть отримувати ті гроші, які накопили самі собі, як додаткові до солідарної системи (виплат від ПФУ). В уряді сподіваються, що таким чином пенсії можна збільшити вдвічі.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Україні вирішили змінити перелік документів на оформлення допомоги на поховання. Стало відомо, які документи треба мати.

Також повідомлялося, що деякі українці мають право отримувати компенсацію від держави за відпочинок. Стало відомо, як це отримати.

Крім того, українцям пояснили, що треба доля оформлення виплат на карантині. Стало відомо, як отримати допомогу від держави.