Три банки хочуть знизити комісію при розрахунках банківською картою

У п'ятницю, 2 квітня ПриватБанк, Ощадбанк та Райффайзен Банк Аваль, що працюють у сфері еквайрингу, звернулися до трьох відомств - Кабінету міністрів України, Національного банку та парламенту. Вони разом з бізнесом вирішили зробити спільну заяву щодо зниження комісії при оплаті банківською картою, повідомляє Мінфін.

Оплата банківською карткою. Фото: скріншот YouTube-відео
Оплата банківською карткою. Фото: скріншот YouTube-відео

У документі банки повідомили про те, що до 2023 року збираються знизити комісію інтерчейндж.

Вказані три банки, що вважаються найбільшими на території України заявили про готовність докласти зусиль для того, щоб в Україні була знижена комісія інтерчейндж.

Банки також не виключили можливості, що незабаром звернуться до Антимонопольного комітету України, щоб отримати висновок стосовно можливих дій, що направлені на зниження комісії інтерчейндж в країні.

Вони пропонують у графіку встановити такі показники:

  • З липня поточного року - 1,20%;
  • З липня 2022 року - 1%;
  • З липня 2023 року - 0,90%.

Пропозиції банків. Фото: Мінфін

ПриватБанк, Ощадбанк та Райффайзен обіцяють й надалі робити все можливе для того, щоб покращити ефективність послуги торгівельного еквайрингу в Україні, а торговцям зробити його дешевим.

Також пропонується зробити наступні кроки для популяризації безготівкових платежів:

  • Проведення усіх платежів між українцями, що є клієнтами перелічених банків та державними установами й компаніями у безготівковій формі;
  • Прибрати вимоги щодо безплатного обслуговування зарплатних рахунків;
  • Знизити обмеження щодо розрахунку в торгових мережах готівкою.

Компанія Mastercard позитивно оцінює пропозицію банків до Уряду та нагадала, що вже знижувала розмір комісій інтерчейндж в Україні у декілька етапів. Якщо АМКУ схвалить пропозицію банків, компанія готова приєднатися до цієї ініціативи. До слова, компанія Visa також схвалює дану пропозицію.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що частину пенсіонерів, що зараз отримують виплати через "Укрпошту", переведуть на обслуговування банків. В Мінсоцполітики повідомили, хто зможе самостійно вирішити, яким способом отримувати пенсію.

Також ми писали, що з 1 квітня клієнти Mоnobank можуть отримати чіп, які функції він виконує.

Нагадуємо, що ПриватБанк розповів, як оплачувати послуги через месенджер Viber.