Почався весняний призов до армії

З квітня відбулося немало змін в країні, а для юнаків ця дата ще й пов'язана зі стартом призову на строкову службу. Відповідний указ президент України Володимир Зеленський підписав ще у лютому, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Призов до армії. Фото: скріншот YouTube-відео
Призов до армії. Фото: скріншот YouTube-відео

Вказано, що відбудеться й звільнення у запас тих військовослужбовців, котрі вже провели в армії встановлені законом строки військової служби. Заплановано, що вони повернуться додому протягом квітня-липня, а інші - у жовтні-грудні поточного року.

Ті юнаки, що почали служити у липня минулого року, повинні піти в запас вже у січні 2022 року. Такі строки вказані в указі та введені у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції в Україні.

Також вказані місяці, коли відбудеться призов до армії. Комісії повинні почати працювати вже з 1 квітня до 1 жовтня поточного року. Крім того, підготовчі заходи почалися ще з 1 березня та продовжаться восени з 1 вересня.

Призов громадян буде тривати протягом декількох місяців - з квітня по червень у рамках весняного призову та з жовтня по грудень під час осіннього призову.

Також юнакам варто знати, що під призов до армії не підпадають:

  • Студенти денної форми навчання професійно-технічних училищ;
  • Студенти, що навчаються в установах професійної передвищої освіти на денній формі для здобуття початкового або бакалаврського рівня вищої освіти;
  • Ті, хто навчається у ВУЗі та здобувають наступний ступінь освіти;
  • Учні середньої або вищої духовної освіти;
  • Студенти аспірантури, інтернатури або докторантури.

Українці, що не мають вищої освіти, повинні прослужити в армії 1,5 року, а особи з вищою освітою - 1 рік.

Вказано, що отримати відстрочку від служби в армії можуть особи через сімейні обставини, у зв'язку зі станом здоров'я або з необхідності продовжити професійну діяльність.

Не будуть призивати до армії хлопців у віці 18-20 років. Інші особи, якщо підпадають до вимог, можуть не чекати повістку, а самостійно з'явитися до призовної дільниці.

Оскільки збільшилася кількість військовослужбовців, що служать за контрактом, у поточному році кількість призовників зменшать. Військових строкової служби в зону проведення ООС відправляти не будуть навіть за власним бажанням.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що випускників шкіл та професійно-технічних училищ хочуть звільнити від здачі екзаменів або ж ЗНО.

Також ми писали, що в Києві з 5 квітня на дистанційне навчання переведуть школярів 1-5 класу та закриють дитячі садочки.

Нагадуємо, що Нацполіція, Міносвіти та МВС будуть спільно працювати для створення безпечного середовища в школах для дітей.