Представники ПриватБанку виступили проти нового законопроєкту депутатів

В Верховній Раді вже скоро будуть розглядати законопроєкт №4364, який передбачає зниження комісії за еквайринг. Варто зазначити – що еквайрінг, по суті, це комісія, яку фінансові установи беруть з клієнтів за використання послугами (враховуючи оплату банківською карткою в магазині). Представники ПриватБанку на своїй сторінці в соціальній мережі пояснили, до чого насправді може призвести такі зміни на законодавчому рівні.

Оплата карткою. Фото: YouTube, скрін
Оплата карткою. Фото: YouTube, скрін

Справа в тому, що народні обранці вважають, що в разі зменшення такої комісії в Україні можуть знизитися ціни на різні товари та послуги. Проте представники фінансової установи кажуть, що такого не буде. Зате такий закон може призвести до не дуже позитивних наслідків:

  • Apple Pay та Google Pay відключать – це в Приваті пояснюють тим, що в цих систем дуже високі тарифи та сплата додаткових комісій (в разі зменшення комісії в Україні у банків просто не буде коштів на таке);
  • Вартість кредитування для громадян стане більшим – це представники Привату пояснюють тим, що фінансові установи будуть вимушені скасувати грейс-періоди за кредитними картками (грейс-період – це період, який можна не сплачувати штрафи), в результаті чого клієнти будуть витрачати на обслуговування на 3-3,5 відсотків більше;
  • Вартість обслуговування банківських карток буде збільшена – справа в тому, що банки будуть вимушені просто підвищити вартість своїх послуг в результаті зменшення комісії, через що клієнти будуть витрачати набагато більше.

Варто зазначити, що в Національному банку України додали ще один ризик. Представники НБУ зазначили, що через такий новий закон може просто згорнутися мережа POS-терміналів в країні.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що українці за деякі послуги та товари мають право повернути від держави частину своїх податків. З’явився перелік товарів, які підлягають цій податковій знижці.

Також повідомлялося, що журналісти поділилися статистикою змін в Україні за останні два роки, коли президентом став Володимир Зеленський. Стало відомо, що змінилося за роботи діючого гаранта Конституції.

Крім того, міністр охорони здоров’я Максим Степанов прокоментував ситуацію з пандемією. Так, він розповів, за яких умов вакцина від COVID-19 з’явиться в аптеках.