Українці мають право забрати податки за деякі покупки

Не так багато громадян знають про те, що частину своїх податків вони можуть повернути. Щоправда, лише за окремі покупки та послуги. Це передбачено статтею 116 Податкового Кодексу України.

Гроші. Фото: YouTube, скрін
Гроші. Фото: YouTube, скрін

Справа в тому, що коли громадяни отримують офіційну заробітну плату, то вони вже сплачують з неї 18 відсотків державі. Однак ці кошти можна повернути в якості податкової знижки. Однак стосується це лише деяких товарів та послуг. Проте якщо, наприклад, за рік громадянин отримав 300 тисяч прибутку, то повернути він може максимум цю суму. Далі ми розглянемо і пункти з такого списку, і способи повернути кошти.

Хто може отримати податкову знижку

Стосується це лише тих, хто сплачує податок зі своєї заробітної плати. Зрозуміло, що мова йде про офіційну зарплатню. Тож тих громадян, які працюють неофіційно та отримують зарплатню в конвертах, таке правило обходить.

На що діє податкова знижка:

  • На оплату навчання (дошкільна освіта, середня освіта, професійна та вища освіта) – можна отримати податкову знижку, якщо сплачує за послугу сам студент або його родич, а мати при цьому треба копію паспорта, чек (або квитанцію), довідку про заробітну плату, копію договору на навчання, декларацію;
  • Іпотека (придбання нерухомості) – мати для отримання грошей треба довідку про зарплатню, копію паспорта та ІНН,платіжні документи, договір про придбання;
  • Лікування (сам громадянин або його родич) – мова йде лише про необхідні послуги (косметологія, операції по зміні статі тощо не враховуються), однак на практиці таку знижку поки що активно не застосовують;
  • Благодійність (приблизно 4 відсотки) – треба мати копію паспорта платника податків, підтвердження пожертви (чеки або квитанція), копія договору про пожертву.

Також така податкова знижка поширюється на усиновлення, оренду житла, а також навіть на переобладнання автомобіля (на біопаливо). Для цих видів послуг також треба мати документ про підтвердження. Крім того важливо пам’ятати, що податкова знижка поширюється на рік: тобто, щоб отримати частину своїх податків за 2020 рік, заявку треба подавати не пізніше 31 грудня 2021 року.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що українцям розповіли, хто має право на пенсію в розмірі 10 тисяч гривень. Громадянам пояснили, як можна заробити гідну пенсію без накопичувальної системи.

Також повідомлялося, що в Міністерстві соціальної політики розповіли про майбутній перерахунок виплат. Стало відомо, яка саме допомога від держави стане більше та хто зможе отримати гроші.

Крім того, представники уряду пояснили, що буде собою представляти накопичувальна система пенсійних виплат. Стало відомо, до якої реформи треба готуватися українцям.