Стало відомо про ініціативу депутатів щодо амністії з нагоди важливого свята

Так, на порталі Верховної Ради України з’явився Законопроєкт №5249-1. Цей документ передбачає амністію різних категорій громадян на честь 30-ї річниці Незалежності України. Стало відомо, кого можуть відпустити з в’язниць.

В'язниця. Фото: YouTube, скрін
В'язниця. Фото: YouTube, скрін

Для початку варто підкреслити, що в тексі документу депутати пояснили, що звільняти з в’язниць не стануть тих, хто відбуває покарання за тяжкі чи особливо тяжкі злочини. Крім того, амністія, згідно до законопроєкту, не стосується й тих, хто вчинив злочин з використанням службової посади (наприклад, корупція).

Кого ж пропонують амністувати народні депутати:

  • Неповнолітніх ув’язнених;
  • Жінок;
  • Чоловіків, які мають дітей з інвалідністю, або дітей віком до 16 років;
  • Громадяни, які мають онкологічні захворювання або туберкульоз;
  • Громадяни пенсійного віку;
  • Учасники бойових дій, громадяни, які брали безпосередню участь в АТО тощо.

На порталі українського парламенту можна побачити, що авторами цього законопроєкту є депутати фракції «Слуга народу». Вже 16 березня документ з текстом ініціативи вже отримали в Верховній Раді. 19 березня, тобто через три дні, Законопроєкт №5249-1 був поданий представникам профільного комітету для ознайомлення (в даному випадку це Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності). Тільки після ухвалення комітетом документ може потрапити до сесійної зали.

В разі якщо цей законопроєкт все ж ухвалять в Раді, а після документ підпише президент, то вже на День Незалежності вищезгадані категорії громадян будуть звільненні від ув’язнення. Зазначимо, що День Незалежності святкувати будемо 24 серпня.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що вже скоро українці повинні будуть переводити годинники на літній час. Однак в Раді вже є законопроєкт про скасування такої процедури. Стало відомо, чи встигнуть депутати ухвалити це рішення.

Також повідомлялося, що в уряді продовжують працювати над пенсійною реформою. На цей раз представники влади розповіли про те, чим саме буде відрізнятися накопичувальна система пенсій від солідарної. Стало відомо, до чого готуватися українцям.

Крім того, в парламенті стали обговорювати майбутню реформу транспорту. Так, депутати хочуть, щоб в майбутньому перевізники співпрацювали з місцевою владою. Стало відомо, що у випадку такої реформи зміниться і для перевізників, і для пасажирів громадського транспорту.