Українців попередили про автоматичне списання коштів з їх карт

Тепер боржникам буде несолодко, адже банки - ПриватБанк, Monobank та ще ціла низка фінансових установ мають право списувати з банківських карт гроші та навіть арештовувати рахунок. На сторінці Офісу Омбудсмена України в Facebook з'явилися деталі щодо проведення цих процедур.

Банківська карта. Фото: скріншот YouTube-відео
Банківська карта. Фото: скріншот YouTube-відео

Наказ міністерством юстиції України був виданий 23 березня поточного року. Ним вводяться зміни у наказ стосовно автоматичного арешту коштів боржників, що знаходяться на їх особистому рахунку в певних банках.

Цей наказ поширюється на всі категорії виконавчих документів, якими передбачається процедура стягнення грошей з боржників, які є як фізичними, так і юридичними особами.

Підставою для списання суми або ж арешту коштів на рахунку є вимоги до банків, що надають органи виконавчої служби або ж приватні виконавці.

Спочатку вони відправляють у певний банк запит, що стосується інформації стану рахунку боржника. Робиться це за допомогою автоматизованої системи. Запит виконавець підтверджує кваліфікованим електронним підписом.

Банк повинен надати відповідь щодо стану рахунків певної особи. Якщо на рахунку є кошти, тоді їх система може автоматично арештувати або ж списати певну суму, яку винен громадянин.

Виконується така процедура згідно з відкритим виконавчим впровадженням на підставі наявності відповідних документів. Списання грошей може торкнутися не тільки боржників по аліментах, а й в інших випадках.

Тобто тепер усі дані, якими володіє банк про свої клієнтів можуть передаватися виконавцям на їх вимогу. Завдяки автоматизації процесу стягнення боргу або арешту рахунку таких осіб уся процедура буде проходити швидше.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що українець залишив скаргу на арешт коштів на банківській карті, куди йому приходить зарплата через борги за комунальні послуги.

Також ми писали, що ПриватБанк та Ощадбанк хочуть приватизувати, що буде з грошами клієнтів та чи слід вже турбуватися.

Нагадуємо, що ПриватБанк запускає нову послугу, яка буде корисна у випадку збоїв у роботі додатку Приват24, деталі.