Росія назвала Тараса Шевченка "російсько-українським поетом"

На початку березня у зв'язку з річницею дня народження великого поета, "Кобзаря" Тараса Шевченко в Україні проводиться ряд заходів, присвячених його пам'яті. В Росії цього року вирішили не відставати та теж провели конкурс до дня пам'яті поета. Однак, "Росспівробітництво" на сторінці в Facebook назвало Тараса Шевченка "російсько-українським поетом". Тобто Росії виявилось мало загарбати Крим та Донбас, тепер вони зазіхнули на пам'ять "Кобзаря".

Пам'ятник Тарасу Шевченко. Фото: скріншот YouTube-відео
Пам'ятник Тарасу Шевченко. Фото: скріншот YouTube-відео

"Росспівробітництво" повідомило про підбиття підсумків конкурсу сучасних поетів, присвячених пам'яті російсько-українського поета Тараса Шевченка. До слова, його проводили спільно з Російським центром культури, що й досі працює в Києві попри складні стосунки між Україною та Росією, її анексією Криму та розв'язанням конфлікту на Донбасі.

Такі слова обурили українців. Також вже відома реакція Міністерства закордонних справ України щодо такого ствердження.

В МЗС назвали такі слова "маніпулятивними" та "зухвалими" посяганнями країни-агресора Росії на культурну спадщину Тараса Шевченка.

В повідомленні підкреслюється, що Тарас Шевченко був борцем за національне та духовне відродження України та виступав за визволення своєї Батьківщини з-під гніту Росії. Тому МЗС України заперечує будь-які наративи з боку Росії про Тараса Шевченка.

Російський центр науки та культури в Києві є єдиною на території України державною установою Росії, що виконує функції представництва.

Ще у 1998 році між Кабінетом міністрів та Росією був заснований Російський центр науки та культури. Своєю чергою в Москві функціонує Національний культурний центр України.

Також в РНБО був направлений запит щодо даної ситуації видавництвом Апостроф. У відповіді вказано, що буде розглянуте питання щодо припинення роботи Російського центру науки й культури в Києві у разі надходження відповідного запиту від президента України Володимира Зеленського або ж іншого високопоставленого чиновника.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Володимир та Олена Зеленські 9 березня брали участь у вшануванні пам'яті Тараса Шевченка в Києві.

Також ми писали, що прокуратура АР Крим відкрила кримінальні впровадження відносно 23 російських артистів.

Нагадуємо, що "міністр культури" Криму використала нецензурну лайку в адресу "голови" Криму Сергія Аксьонова.