Про порядок надання монетизації пільг на проїзд у транспорті

Міністерство соціальної політики підготувало новий порядок надання пільг деяким категоріям громадян для проїзду у транспорті. Роз'яснення з'явилося на сайті Мінсоцполітики.

Гривні. Фото: скріншот YouTube-відео
Гривні. Фото: скріншот YouTube-відео

Вперше про монетизацію пільг на проїзд у транспорті заговорили у 2016 році. Тоді цей закон був прийнятий, але наступні два роки Уряд ніяк не міг пояснити місцевим органам влади, як проводити монетизацію транспортної пільги.

Тоді було прийняте рішення встановити соціальну норму - 30 безплатних поїздок на місяць. Однак, у 2019 році Окружний адміністративний суд Києва прийняв рішення, що обмеження у 30 поїздок не може застосовуватися, потім Уряд програв апеляцію. Однак, транспортної монетизації в Країні так і не сталося.

Мінсоцполітики пропонує, що долю монетизації пільг у транспорті повинна вирішувати місцева влада. Якщо вони вирішать, її вводити, тоді пільги отримуватимуть люди на руки, а не компенсувати пільговий проїзд перевізникам.

Також у проєкті пропонується, що компенсувати проїзд на міських та приміських маршрутах будуть коштом грошових виплат наперед, а у міжміських маршрутах - вже після поїздки.

Періодичність та строки виплати монетизації пільг на проїзд у транспорті встановлюватиме міська влада.

Хто у списку на отримання транспортних пільг:

  • Пенсіонери та отримувачі державної соціальної допомоги, їм будуть перераховувати на картку банку або у відділення пошти монетизовані кошти;
  • Громадяни, що не отримують пенсії чи соцдпомогу будуть отримувати пільги на рахунок в банку;
  • Один з батьків дитини з інвалідністю або діти від 6 років, що мають право на пільговий проїзд. Їм також будуть перераховувати кошти на рахунок в банку.

Однак, деякі пільговики часто користуються транспортом, а інші ні. Тому не всім може вистачити пільг на проїзд, тоді вони будуть змушені платити з власної кишені. Водночас, інші просто не витратять кошти через те, що їздять мало.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що у чому переваги субсидії у готівковій формі, Мінсоцполітики детально розповіло українцям.

Також ми писали, що усіх отримувачів пільг та субсидій хочуть додати у новий реєстр, що для цього потрібно від громадян.

Нагадуємо, що з 27 березня ціни на проїзд у маршрутках можуть подорожчати, кого це торкнеться.