В Україні планово перевіряють газові лічильники, а за неправдиві показники можуть покарати

Газові компанії розпочали звірку приладів обліку, та їхніх показників. Таку звірку проводять з кількох причин. По-перше, оператор ГРС зобов'язаний раз на пів року проводити звірку лічильників, а по-друге, деякі українці, вирішивши хитрити, подавали занижені показники лічильника, щоб влітку заплатити за витрачений взимку спожитий газ, що було б дешевше.

Газовий лічильник. Фoто: скріншот YouTube
Газовий лічильник. Фoто: скріншот YouTube

За словами представників газових компаній, приховати обсяг споживання газу все одно не вдасться. Варто зазначити, що порівнюючи з літом минулого року тарифи зросли втричі. А зима і весна були надто холодні. Попри те багато власників будинків, які опалюються газом, показали за зиму 2021 року менші обсяги споживання газу, ніж за зиму 2020 року.

Газові компанії попереджають, якщо дані, які передавав споживач, будуть відрізнятися від того, що було виявлено в результаті звірки, то за справжні дані будуть прийняті ті, які покажуть контролери.

Українцям прийдеться заплатити різницю між тими показниками, які є на лічильнику, і тими, що передавалися. Також, газові компанії попереджають, що ті, хто показував у звітах нижчі показники, ніж є насправді, заплатять різницю за вищою ціною. Спеціалісти зазначають, що донарахування відбуватимуться відповідно до періоду з моменту останньої фіксації показань лічильника.

Нагадаємо, в газовій галузі України відбуваються зміни. Зміна ціни на газ, який почав діяти з 1 травня, зміна керівництва державної газової компанії НАК "Нафтогаз Україна", а також низка інших пертурбацій привели до того, що українці не завжди можуть вчасно зорієнтуватися, що відбувається на ринку.

Як раніше писав портал Стіна, після травневих свят українців очікують нові тарифи на тепло, воду та електроенергію.

Раніше Стіна інформувала, що влітку 2021 року, ймовірно, електроенергія подорожчає на 21%. В Укренерго пояснюють зростання ціни на електроенергію зростанням витрат компанії.

Нагадаємо, у нових правилах для субсидіантів сказано, що тим українцям, які не підпадають під отримувачів субсидій, відмовлять у субсидії на цілий рік.