В Україні розпочався Світлий тиждень 2021

У неділю, 2 травня православні християни та греко-католики відсвяткували одне з найбільших свят - Великдень. Однак, на цьому святкування не закінчуються, адже розпочався Світлий тиждень. У кожного дня є свої традиції, прикмети та звичаї, яких слід дотримуватися, повідомляє "Стіна".

Церква. Фото: скріншот YouTube-відео
Церква. Фото: скріншот YouTube-відео

Великодній або Світлий тиждень святкують особливо піднесено, весело та незвично. Віряни вже можуть не дотримуватися суворого посту у середу та суботу. Кожен день тижня має назву Світлий, як і свої традиції.

Світлий понеділок

Частіше його називають Поливальний понеділок, адже у цей день заведено обливати водою один одного. Цей ритуал символізує духовне весняне очищення.

У цей день хлопці обливають дівчат водою. Таким чином, вони виражали свою симпатію неодруженим дівчатам. Також обливають й перехожих, друзів або ж можна самому скупатися у річці чи озері. Вважається, що вода у цей день не тільки очищає, а й позбавляє людину хвороб.

Крім цього, хрещеники повинні провідати своїх хрещених батьків та принести гостинці. Ц цей день також обмінюються крашанками та пасками.

Великдень. Фото: скріншот YouTube-відео

Світлий вівторок

Також цей день ще називають Купальниця. Вівторок присвячується Іверській Іконі Божої Матері. Богослужіння у церкві слід відвідати тільки жінкам. У народі проводилися різні гуляння та забави.

Світла середа

Ще одна назва цього дня - Градова середа. Дівчатам, що ще не вийшли заміж, треба піти на службу до церкви та промовити молитви, в який попросити Всевишнього допомогти створити міцну родину. На городі у цей день, за традицією, не можна працювати, щоб град не знешкодив врожай. У цей день раніше водили хороводи, тому середу ще називають Хороводниця.

Світлий четвер

Можна згадувати померлих рідних, але не горювати, а радіти воскресінню Христа. Вважається, що у ці святкові дні душі померлих рідних поруч.

Світла п'ятниця

Її ще називають Прощеною, оскільки зять повинен помиритися з батьками своєї дружини. У деяких регіонах уся сім'я збиралася у цей день. Дівчата, щоб завжди бути красивими, зранку вмивалися ранковою росою.

Поливальний понеділок. Фото: скріншот YouTube-відео

Світла субота

У храмах священники роздають вірянам спеціальний хліб - святий артос. У цей день кожен охочий може подзвонити у церковні дзвони. Артос - хліб на заквасці, на якому зображають Воскресіння Христа. Його освячують у перший день Великодня, а потім залишають перед іконою Ісуса Христа до цієї дати.

Світла неділя

У народі цей день називають по-різному - Гробки, Проводи або Радуниця. За традицією, слід провідати могили померлих родичів, прибрати там та принести квіти. Досить часто на кладовищі родичі збираються, щоб поминути померлих та накривають стіл. Однак, церква такий ритуал не схвалює. Солодощі, які залишають на могилах, краще віддати або хрещеникам, або ж нужденним.

Прикмети на Святий тиждень

  • Якщо обмити ікони у колодязній воді - у сім'ї цілий рік буде прибуток;
  • Якщо у Поливальний понеділок неодружену дівчину не облили водою, до кінця року вона заміж не вийде;
  • Понеділок Світлої седмиці почався з сонячної погоди - влітку буде жарко.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що названі п'ять способів ворожіння на Великдень.

Також ми писали, що є заборони на Світлий тиждень після Великодня.

Нагадуємо, що 3 травня відзначається велике православне свято, що заборонено робити жінкам.