Мінсоцполітики оголосило про нові концепти пенсійної реформи, головні аспекти

В Україні багато років поспіль точаться дискусії щодо введення накопичувальної системи пенсійних страхувань. У повідомленні на Facebook пресслужба відомства повідомила про нові концепти та розроблені рішення щодо нової накопичувальної системи та пенсійної реформи, пов'язаної з цим.

Пенсійний фонд. Фото: скріншот YouTube
Пенсійний фонд. Фото: скріншот YouTube

У Офісі простих рішень та результатів Національної ради реформ представники міністерства оприлюднили законопроєкти, стосовно загальнообов'язкової накопичувальної пенсійної системи.

Низка запропонованих змін стосується гендерного розриву між пенсіями, та розширенню доступу до накопичувальної системи людям з незахищених категорій. Так до числа учасників накопичувальної системи включено людей, які є батьками-вихователями або ті українці, які доглядають за непрацездатними родичами.

Також у змінах внесена пропозиція від прем'єр-міністра України, стосовно зменшення розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове страхування та зменшення податку з доходів фізосіб для зменшення тиску на бізнес та людей.

Крім того, в Мінсоцполітики пропонують дати можливість громадянам самостійно керувати своїм пенсійним накопичуванням. Йдеться про обрання авторизованого пенсійного фонду за власним бажанням, та отримання інформації про стан свого рахунку та здійснені операції. Для цього пропонують інтегрувати Єдиний соціальний реєстр та "Портал Дія".

Також пропонують українцям вільно переводити свої накопичення з одного фонду до іншого. А збір та зберігання даних доручити державі через Єдиний соціальний реєстр.

Українські пенсіонери. Фото: скріншот YouTube

Також зазначено, що для всіх суб'єктів, які будуть пропонувати послугу пенсійного накопичення, не залежно від форми власності, будуть діяти одні встановлені правила. Це, на думку чиновників сприятиме розвитку конкуренції та знижуватиме ризик монополізації ринку.

Основним видом виплат у системі довічної виплати (у розмірі щонайменше одного прожиткового мінімуму), і права людини самостійно обирати вид виплати. Це може бути одноразова виплата, на певний термін, або довічна.

На думку Марини Лазебної, очільниці відомства, нормативи пропрацьовані максимально вигідно для захисту інтересів людей. Допрацьовані законопроєкти зможуть запрацювати в українських реаліях, впевнена голова Мінсоцполітики.

За словами Марини Лазебної, допрацьовані закони та пропозиції врахували величезну кількість зауважень основних стейкхолдерів.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Марина Лазебна пояснила, чому гальмується запуск накопичувальної системи, та розказала про основні занепокоєння українців щодо нової системи пенсій

Також ми писали, що Пенсійний фонд прозвітував, скільки коштів витрачено на виплати пенсій.

Нагадуємо, що Мінсоцполітики розробило новий алгоритм накопичувальної системи пенсій.