Лазебна розповіла про ризики накопичувальної пенсійної системи

Зараз в Україні офіційно зареєстровано понад 11 млн пенсіонерів, більшість з яких незадоволена розміром виплат. Все через те, що робочих місць в країні все менше, зарплата мала, а також через демографічну кризу ситуація ще буде погіршуватися. Пенсійний фонд вже має чималу "дірку", яку покриває Уряд. Ситуацію могла б покращити накопичувальна пенсійна система, яку треба було вводити ще 20 років тому. Зараз Уряд все активніше говорить про доцільність її введення, а от в українців є певні побоювання, що цих грошей вони так і не побачать. Міністерка соціальної політики України Марина Лазебна в інтерв'ю, що з'явилося в Facebook, попередила, що буде з виплатами, якщо фонд "лопне".

Марина Лазебна. Фото: скріншот YouTube-відео
Марина Лазебна. Фото: скріншот YouTube-відео

Лазебна назвала "втраченими можливостями" той факт, що в Україні ще й досі діє тільки солідарна пенсійна система, адже з кожним роком виплачувати пенсії стає ще складніше і це було зрозуміло ще дуже давно.

Міністерка вважає, що років 16 тому були кращі умови для запуску накопичувальної пенсії, економіка України ще не так страждала, не було російської агресії, тому тоді було легше вводити накопичувальну систему, щоб в Україні нарешті заробили усі три рівні.

Лазебна підкреслила, що солідарна пенсійна система залежить від демографічної ситуації в країні, тоді як накопичувальна - від стану економіки. У останньої теж є певні ризики.

Тому, Мінсоцполітики працює над тим, щоб не було ніяких ризиків для українців, адже права на помилку немає.

Міністерка відмітила, що зараз є певні маніпуляції щодо запуску накопичувальної пенсійної системи, багато українців приводять як приклад ситуацію з радянським "Ощадбанком", коли гроші пропали та їх так і не повернули.

За словами міністерки, зараз близько 9% українців відкладають свої кошти у некомерційних фондах. Тобто такі організації вже давно є і вони працюють. Якщо якийсь з них "лопне", то гроші людям повернуть, їх переведуть в інший фонд. Тобто, чиновниця запевняє, що українці нічим не будуть ризикувати.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що українцям нагадали, що в найближчі роки зростуть вимоги до пенсії.

Також ми писали, що названі категорії пенсіонерам, яким у липні підвищать виплати.

Нагадуємо, що в Мінсоцполітики поділилися деталями, як буде працювати в Україні накопичувальна пенсійна система.