Мін'юст нагадав правила розподілу спадщини

Міністерство юстиції України розповіло деталі розподілу спадщини, які проводяться згідно з законодавством України. Корисну інформацію міністерство опублікувало у Facebook.

Документи. Фото: скріншот YouTube-відео
Документи. Фото: скріншот YouTube-відео

Згідно з законодавством, кожен зі спадкоємців має рівні частки спадщини. Винятком може слугувати випадок, якщо склала заповіт та особисто розподілила спадщину між спадкоємцями.

Своєю чергою, спадкоємці можуть домовитися між собою в усній формі, якщо домовленість не стосується рухомого майна або ж підтвердити нотаріально свою угоду.

Нотаріально посвідчений договір потрібен у тому випадку, коли справа йде про нерухоме майно або транспортний засіб чи у разі необхідності зміни розмір частки у спадщині когось зі спадкоємців.

Спадкоємці можуть поділити майно двома шляхами:

  • Скласти договір стосовно зміни розміру частки спадщини. Тобто, одна людина може успадкувати 1/3 частку, а інший - 2/3 частки;
  • Договір про поділ спадщини, наприклад один зі спадкоємців отримає квартиру, інший - будинок.

Якщо ж є заповіт, тоді поділ спадщини не може бути посвідчений договором. У документі заповідач міг конкретно вказати, як розподілити після смерті своє майно між спадкоємцями. Тобто при заповіті кожен з них стає власником конкретного майна.

У більшості випадків спадкоємці ділять спадщину на частки у спадковій масі, яка належить їм згідно з законодавством. Тобто спадкоємцю повинні віддати майно, що відповідає його вартості в спадковій частці.

Усіх спадкоємців поділяють на групи за черговістю. До першої черги відносять чоловіка або дружину з подружжя, що пережив померлого, дітей, включно й усиновлених, батьків померлого та дітей, що народилися після смерті спадкодавця.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що в Мін'юсті українцям повідомили, чи мають право за комунальні борги виселяти з квартири чи будинку.

Також ми писали, що в Україні здорожчали ритуальні послуги, Мінрегіон повідомив, у скільки обійдеться поховання та як змінилися ціни за останні роки.

Нагадуємо, що до 1 липня українцям повинні прислати квитанції про сплату податку за нерухомість. Стосується це тих громадян, які проживають або володіють нерухомістю, що перевищує квадратні метри, за "зайву" площу треба платити податок.