Що сьогодні під забороною та чим цей день запам'ятався в історії

У суботу, 10 квітня шанується пам'ять Пелікітского ігумена, святого Іларіона Нового. Існувало повір'я, що цей день - останній, коли сушені в минулому році квітки мати-й-мачухи мають цілющу силу. З цієї причини дуже важливо їх використовувати для заварювання чаю, який зможе допомогти одужати хворим членам сім'ї, а також зміцнити імунітет для того, щоб не хворіти весь рік. Крім того, мати-й-мачуха вважається покровителькою дітей, особливо сиріт, пише Уніан.

Церковный праздник. Фото: скриншот YouTube-видео
Церковный праздник. Фото: скриншот YouTube-видео

У всьому світі відзначається Всесвітній день гомеопатії, День брата і сестри, День народження сірників, День банана, Всесвітній фестиваль вівсянки, День народження англійської шпильки. В Азербайджані відзначається День будівельника, в Ліберії - День посту і молитви, в Таджикистані - День внутрішніх військ, а в Сполучених Штатах - День гольфіста, День сільськогосподарських тварин, День круасанів з корицею і День обіймів зі своєю собакою.

Народні прикмети й заборони 10 квітня

  • Довгий і глухий грім - в найближчі тижні пройдуть рясні дощі;
  • Верхівки дерев обсіли ворони - про холоди скоро забудемо;
  • Дощовий день - урожай буде відмінним;
  • Протяжний спів птахів - ясна погода на наступний день;
  • Іній і туман з ранку - попереду хороший урожай овочів, фруктів і злаків.

Сьогодні категорично заборонені сварки, оскільки можна розлучитися з близькими людьми.

Чим цей день запам'ятався в історії

10 квітня 1710 року набрав чинності перший у світі закон про авторське право. У 1849 році в США був виданий патент на безпечну шпильку. У 1912 році легендарний лайнер "Титанік" вирушив у перше і водночас останнє своє плавання. У 1972 році підписано міжнародну Конвенцію про заборону бактеріальної зброї.

В цей день іменини відзначають Ілля, Лазар, Микола, Стефан, Василь і Євстратій.

Нагадаємо, що українцям слід готуватися до чергових похолодання, дощів і навіть заморозків. Окрім цього, погода на Великдень, який у нинішньому році будуть відзначати 2 травня, здивує кожного.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що вперше за багато років православне свято Великдень випадає аж на травень, а не на квітень. Стало відомо, скільки будуть відпочивати українці.

Крім того, нинішня весна з морозами та мокрим снігом дивує українців. Відомий синоптик розповів, коли нарешті в нашу країну прийде довгоочікуване тепло.