Як можуть карати за «комунальні борги»

Здається, що борги за комунальні послуги не мають значення, хоча насправді вони можуть призвести до стягнення пені, припинення надання комунальних послуг, виселення з житла і звернення стягнення на нерухомість відповідно до норм законодавства. Інформація про це є в Законі України «Про житлово-комунальні послуги».

Платіжки за комуналку. Фото: YouTube, скрін
Платіжки за комуналку. Фото: YouTube, скрін

Пеня

По-перше, варто зазначити, що через несвоєчасну сплату постачальник має право вимагати пеню. Однак є обмеження: пеня не може бути вищою за 0,01 відсоток від суми заборгованості, а загальна сума штрафу не може перевищувати 100 відсотків боргу. При цьому штрафу можна уникнути в тому разі, якщо держава «запізнюється» стосовно субсидій, або в людини є підтвердження того, що йому затримують заробітну плату.

Нерухомість

Варто зазначити, що постачальник клієнта-боржника дійсно може звернутися до суду з приводу майна. Проте, стосується це частіше за все арешту житла, вилучення (списання коштів з рахунків) і примусової реалізації. Справа в тому, що сам лише факт про заборгованість перед постачальником комунальник послуг не може стати причиною для виселення. В тому разі, коли суд задовільність позов постачальника, може бути прийняте рішення про примусове стягування заборгованості в примусовому порядку, в тому числі і шляхом накладення арешту на майно.

До того ж і тут є чимало моментів. Наприклад, варто пам’ятати, що звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій знаходиться житло не здійснюється в тому разі, якщо сума заборгованості не більше 120 тисяч гривень.

Карантин

Через карантин уряд вирішив заборонити постачальникам припиняти надання послуг, накладати арешти на нерухомість та штрафувати неплатників/боржників. Проте, варто пам’ятати, що це лише тимчасові дії через спалах COVID-19, тож це не значить, що борги не треба віддавати.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Міністерстві соціальної політики розповіли деталі нової державної допомоги. Стало відомо, хто та скільки може отримати грошей під час пандемії.

Також повідомлялося, що експерти пояснили, чи будуть зараховувати до страхового стажу період догляду за дитиною. Важлива інформація для громадян.

Крім того, українців попередили про популярні схеми аферистів. Зазначається, що частіше за все жертвами зловмисників стають люди похилого віку.