Корисна інформація для українців

З минулого року в українців з'явилася можливість обирати собі постачальника газу. Мало хто знає, але таким чином ще раніше відкрився ринок електроенергії, тобто українці також можуть змінювати постачальника. Однак, є випадки, коли на споживача можуть подати в суд та чи легко змінити постачальника електроенергії, розповідає "Економічна правда".

Освітлення. Фото: скріншот YouTube-відео
Освітлення. Фото: скріншот YouTube-відео

Досі українці купують електроенергію за тою ціною, що регулює держава. Тобто, ціни у всіх однакові, тому й стимулу змінити постачальника електроенергії немає у населення.

Повідомляється, що наявність заборгованості за електроенергію може заважати зміні постачальника.

Згідно з правилами роздрібної електроенергії та договору постачальників універсальних послуг (ПУП), таке право у населення все ж є, оскільки вказано, що зміна постачальника не повинна понести якихось додаткових зобов'язань для споживача.

Тобто, клієнту не повинні виписувати за зміну постачальника ніяких штрафів, як і вимагати компенсації.

Потрібно заздалегідь звернутися з заявою до нового постачальника, який сам зв'язується зі старим постачальником, щоб підтвердити можливість зміни. Однак, стара компанія може відмовити через відключення споживача від електроживлення або ж якщо вже запущений даний процес.

Якщо все в порядку й стара компанія дає дозвіл, тоді вона повинна надіслати рахунок за 5 днів до дати зміни постачальника, на який потрібно буде перерахувати кошти за спожиті послуги. Строк сплати повинний бути вказаний у договорі, але його нерідко важко знайти.

Однак, стандартний термін - 10 днів. Якщо вчасно не розрахуватися за спожиті послуги, то старий постачальник може розпочати процес відключення споживача. нерідко старий постачальник зловживає цим правом.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що в Верховній Раді з'явився законопроєкт про надання пільг на електроенергію, але не усім українцям, а лише певній категорії, хто попав до списку.

Також ми писали, що українцям варто готуватися до здорожчання води, стали відомі причини та на скільки може злетіти тариф.

Нагадуємо, що українців хочуть зобов'язати замінити електропроводку в будинках, ремонт будуть змушені зробити майже усі українці.