Українців попередили про популярні схеми аферистів

Все частіше зловмисники виманюють останні гроші в довірливих громадян. Серед їхніх жертв багато саме людей похилого віку. Експерти розповіли, що треба робити, щоб не потрапити «на гачок» аферистів, передає інформаційний портал «Сьогодні».

Пенсіонери в Україні. Фото: YouTube, скрін
Пенсіонери в Україні. Фото: YouTube, скрін

Подібна історія сталася з 94-річною Оленою з міста Суми. До неї прийшла жінка, яка стала їй розповідати про нову грошову реформу. Мовляв, треба замінити старі гроші на нові. В результаті пенсіонерка повірила аферистці та віддала їй 40 тисяч гривень. Такі випадки не поодинокі, адже жертв частіше обирають самотніх жінок, які старше 60 років. Причини в зловмисників прості – такі люди більш довірливі та не будуть чинити сильний опір.

Представник відділу комунікації управління Нацполіції в Сумській області Володимир Кузьменко розповів, що шахраї можуть також прикидатися робітниками енергонагляду, газового господарства, соціальними працівниками, завдяки чому далі виманюють гроші з громадян. Правоохоронці радять в таких ситуаціях не поспішати одразу пускати незнайомця в свій будинок, а спочатку спросити про посвідчення.

Крім того, є і телефонні афери. Наприклад, коли зловмисники телефонують та кажуть, що родич людини знаходиться в лікарні після неочікуваного ДТП, та просять переказати кошти. Можуть вигадувати і інші історії (навіть, що ви виграли грошовий приз на велику суму). За словами психіатрині Олени Балинської, під час подібної розмови варто ставити більше запитань – так ви дасте собі трошки більше часу, щоб сприйняти інформацію. Можна навіть на кілька хвилин вимкнути телефон, щоб обдумати ситуацію. Якщо у вас буде бажання – можна пере телефонувати, проте у шахраїв частіше за все немає зворотного зв’язку.

Експерти також радять в підозрілих випадках не вагатися та телефонувати рідним або правоохоронцям. Адже затримувати таких шахраїв дуже важно, зізналися в поліції.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Україні хочуть збільшити страхові виплати для тих, хто постраждав в автомобільній аварії. Стало відомо про попередні суми підвищення страховки.

Також повідомлялося, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, як в цьому році будуть зростати пенсійні виплати. Стало відомо, які підвищення плануються.

Крім того, президент України Володимир Зеленський прокоментував ситуацію з карантинними виплатами. За думкою гаранта, уряд зобов’язаний подбати про громадян в такий нелегкий час.