Фонд соціального страхування прояснив ситуацію

У ЗМІ стали писати, що прийнятий закон про реабілітацію у сфері охорони здоров'я №1053 призведе до того, що українцям не будуть виплачувати лікарняні при травмах та ГРВІ. Фонд соціального страхування зробив заву, щоб прояснити ситуацію. Стало відомо, коли людей можуть позбавити виплат.

Лікарняний лист. Фото: скріншот YouTube-відео
Лікарняний лист. Фото: скріншот YouTube-відео

Нові зміни у законодавстві вже повинні почати діяти з 30 червня поточного року, тому не дивно, що в розпал пандемії коронавірусної інфекції людей хвилює питання оформлення лікарняних у разі захворювання чи травмування.

У нових змінах вказано, що Фонд соцстраху буде оплачувати лише ті лікарняні, що були видані під час проходження реабілітації хворим. Що це означає для простих українців, роз'яснила пресслужба Фонду.

Вказано, що у новому законодавстві про реабілітацію, що набирають чинності з 30 червня 2021 року було внесено й зміни у статтю 22 Закону України про обов'язкове медичне страхування.

В ньому передбачено надання допомоги по тимчасовій непрацездатності на той час, поки людина проходить реабілітаційне лікування. Вказано, зо звичайні захворювання, як ГРВІ та травми не включені до списку, а це означає, що такі на випадки не передбачені відшкодування лікарняних.

Пресслужба Соцстраху вказала, що за коментарями зверталися не тільки ЗМІ, а й лікарі, роботодавці та українці. Тому, відомство й вирішило опублікувати офіційну заяву.

Отже, Фонд соціального страхування пояснив, що виплати українцям будуть продовжені у разі самоізоляції через COVID-19, хвороби чи отримання травми як зараз, так і після вступу нових змін у Законі України.

Соцстрах вже вказав на помилку у законопроєкті та відправив запит щодо її виправлення та погодження. Також підкреслюється, що усі внесені зміни до законодавства направлені на розширення страхових випадків та ті, що підпадають під реабілітаційне лікування.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що незабаром лікарняний лист будуть видавати тільки у електронному вигляді та посилять перевірки щодо законності їх видачі. Крім того, розмір лікарняних суттєво зменшиться, усі зміни.

Також ми писали, що Соцстрах затримує видачу компенсації лікарняних та декретних, названа причина.

Нагадуємо, що з 1 квітня змінилася Програма медичних гарантій, які послуги українці можуть отримати безплатно.