Станції залізничного транспорту хочуть здавати в оренду підприємцям

Стан залізничних станцій в Україні залишає бажати кращого. Особливо, якщо мова йде навіть не про великі вокзали, а про місця очікувань для пасажирів на приміських зупинках. Тим часом в уряді вигадали, як можна виправити ситуацію, передають Факти.

Каси на вокзалі. Фото: YouTube, скрін
Каси на вокзалі. Фото: YouTube, скрін

Яка ситуація наразі?

На багатьох приміських станціях в Україні просто немає звичного «залу очікувань». Тобто, часто люди вимушені чекати на свій потяг прямо на вулиці. Якщо влітку це якось можна уявити, то взимку це точно не дуже комфортно. При цьому в багатьох випадках, якщо зали на станціях є, то вони не в кращому стані.

«Укрзалізниця» має кошти на сплату комунальних послуг, якийсь легкий ремонт (наприклад, покрасити стіни), однак самі вокзали в принципі можна назвати для компанії збитковими. Тому в уряді вигадали нові способи покращити ситуацію.

Що пропонують?

Ідея полягає в тому, щоб здавати такі станції в оренду приватним підприємцям. В результаті «Укрзалізниці» буде не так важко в фінансовому плані. Що стосується орендатора, то він отримає і обов’язки, і свої права.

Що зміниться для орендодавців та пасажирів?

Якщо казати про орендодавців, то вони будуть зобов’язані зробити зали очікувань для людей комфортними. Проте, для підприємців це може бути вигідно, так як вони зможуть вільно будувати на станціях свої кав’ярні, магазини, кінотеатри тощо. Тобто, по суті, в них буде місце з постійним «потоком» потенційних клієнтів. Пасажири ж в свою чергу отримають біль комфортні умови.

Правда, якщо за великі станції підприємці точно «поборються», то з маленькими – це ще велике питання. Тож, можливо, представникам уряду доведеться звернути увагу вже з боку держави на приміські зупинки.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Києві під час локдауну підскочили ціни на таксі. Зазначається, що за відстань, яка раніше коштувала приблизно 100-200 гривень, тепер пасажирам пропонували тариф в 500 гривень.

Також повідомлялося, що українцям пояснили, як в ПФУ розраховують страховий стаж. Стало відомо, який період праці можуть не зарахувати.

Крім того, повідомлялося, що в Україні хочуть монетизувати пільги на безкоштовний проїзд в громадському транспорті. Стало відомо, що зміниться.