Українцям потрібно замінити стару електропроводку

Все частіше пожежі в Україні виникають через несправну електропроводку, тому що в будинках вони були прокладені вже давно, не ремонтувалися у строк та застаріли. Крім того, виникла ще одна проблема, через яку й було прийняте таке рішення. НКРЕКП опублікувала постанову №475 від 17 березня поточного року, в якій вказані строки проведення ремонту.

Розетка. Фото: скриншот YouTube-видео
Розетка. Фото: скриншот YouTube-видео

Досить часто у старих багатоквартирних будинках через напругу вибиває світло, тому що застаріла електрична проводка вже не витримує навантаження. Через такі збої може згоріти побутова техніка та навіть виникнути пожежа.

Вказано, що стара електрична проводка розрахована на 3 кВт, тоді як електрочайник тягне 2 кВт.

Голова ОСББ Василій Рудницький вважає, що напруження у мережах житлових будинків не вистачає через те, що українці стали більше користуватися різною побутовою технікою.

Він зазначив, що у ті часи, коли будувалися будинки, мережі були розраховані на телевізор, холодильник, п'ять лампочок й усе. У той час електропроводка відповідала тим навантаженням. Однак, зараз у квартирах у рази більше техніки.

Однак, це не зовсім вірне твердження, адже багато техніки зараз робиться з розрахунку енергоефективності. Наприклад, радянський холодильник витрачав до 500 кВт щомісяця. Тоді як зараз холодильник високого класу економії використовує лише 170 кВт у рік. Теж саме можна сказати й про телевізори, пилотяги та іншу побутову техніку.

Водночас українці стали частіше обігрівати свої оселі електричними обігрівачами, що якраз й може спричинити нестачу енергії. Крім цього, міста стають більшими й потенціал електромереж за ними не встигає. Також треба враховувати й зношення електричної проводки.

Ремонт електричної проводки зобов'яжуть переробити у "хрущівках" на більш потужні до 5 кВт. Що ж до тимчасових трансформаторів у новобудовах, то вони повинні зникнути. Однак, на заміну більш потужного потрібні сотні тисяч гривень, яких у жильців немає.

Однак, розв'язати проблему фінансування для ОСББ можуть різні програми компенсації ремонту та реконструкцій. За підрахунками, у такому випадку жителям домів потрібно буде сплатити приблизно 1000 грн. Тож жителям великих міст пощастить з пошуком коштів на ремонт, а ось що робити іншим - поки що незрозуміло. Вирішити питання з заміною електричної проводки потрібно до 1 січня 2022 року.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що ОСББ та управляючі компанії можуть підняти тарифи на свої послуги.

Також ми писали, що стало відомо, як газопостачальні компанії будуть "вибивати" борги за газ з клієнтів.

Нагадуємо, що в Раді з'явився законопроєкт про надання пільг на електроенергію українцям, але не для усіх.