Як українцям підтвердити стаж, який відсутній в архівах?

Щороку вимоги до виходу на заслужений відпочинок в Україні підвищують. Це стосується пенсійного віку, який кожні 12 місяців зростає на 1 рік. Наприклад, з квітня жінки й чоловіки після досягнення 60-річного віку маючи 28 років стажу зможуть вийти на пенсію. У багатьох пенсіонерів часто буває, що не вистачає стажу. В Пенсійному фонді повідомили, як підтвердити стаж до пенсії якщо дані в архіві були втрачені.

Пенсіонери. Фото: скріншот YouTube-відео
Пенсіонери. Фото: скріншот YouTube-відео

Вказано, що архівні документи можуть бути недоступні з різних причин - у зв'язку з воєнними діями, стихійним лихом, аварією, катастрофою чи іншими надзвичайними ситуаціями.

Без них дуже важко підтвердити свою трудову діяльність на підприємстві. Але є спосіб як це зробити.

Пенсійний фонд радить українцям у подібних ситуаціях знайти колишніх співробітників. Згідно з вимогами, потрібно надати не менше двох свідків.

Ці люди повинні були працювати разом з заявником одночасно на конкретному підприємстві та мати записи про трудову дільність на той період, який вони своїми словами готові підтвердити й для заявника.

Опитування свідків проводить Пенсійний фонд України, якщо докази будуть переконливими, тоді стаж роботи, який неможливо підтвердити архівними документами, вони можуть зарахувати.

Також у Пенсійному фонді радять переглядати ті записи, що були внесені до трудової книжки. Якщо будуть вказані неточні дані чи зроблений неправильний запис, тоді потрібно негайно звернутися до того підприємства чи до архівної установи, щоб отримати необхідну довідку.

Крім того, переглянути дані про свою трудову діяльність можна в особистому кабінеті на сайті Пенсійного фонду України попередньо зареєструвавшись.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що українців проінформували про зміну видачі допомоги на поховання та останньої пенсії померлого родичам.

Також ми писали, що стали відомі головні вимоги до пенсіонерів, яким у квітні повинні провести перерахунок у зв'язку зі зміною трудового стажу.

Нагадуємо, що по підрахунках, приблизно 45% українців не зможуть у 60-річному віці вийти на пенсію через брак страхового стажу. Як його будуть підвищувати та які вимоги до громадян встановлюються.