Змінився порядок надання допомоги на поховання

Раніше грошову допомогу на поховання виплачували рідним у найближчому поштовому відділенні. Однак, з 1 квітня поточного року почали діяти нові правила, гроші можна отримати лише через банк та з номером IBAN. Детально про зміни у виплаті останньої пенсії та допомоги на поховання вказані у постанові Кабміну №1279.

Гроші. Фото: скріншот YouTube-відео
Гроші. Фото: скріншот YouTube-відео

Крім того, щоб отримати допомогу на поховання, треба звернутися до сервісного центру Пенсійного Фонду та мати з собою певний пакет документів:

  • Документ, що посвідчує особу, яка претендує на виплати;
  • Написати заяву на призначення допомоги на поховання;
  • Принести свідоцтво про смерть особи;
  • Надати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання.

Якщо людина померла за межами України, тоді надається свідоцтво про смерть або інший документ, що підтверджує факт смерті іноземною мовою.

Щоб виплатили недоотриману пенсію, потрібно мати наступні документи:

  • Підтвердити документом родинні стосунки з померлим;
  • Документ, що підтверджує особу заявника та місце його проживання.

Якщо помер військовий пенсіонер, то додатково можливо треба буде подати довідку про здійснення поховання особи власним коштом.

Якщо помер переселенець, тоді треба надати довідку про зняття особи з обліку внутрішньо переміщеної особи.

Також з поточного місяця обов'язково потрібно надавати у Пенсійний фонд реквізити особистого банківського рахунку, де буде вказано рахунок у форматі IBAN. Також необхідно мати довідку про відкриття банківського рахунку, тільки через банк держава виплачує допомогу зараз.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що українців попередили, що не усі особи при досягненні 60-річного віку зможуть вийти на заслужений відпочинок. За підрахунками, 45% громадян будуть змушені піти на пенсію пізніше, стала відома причина.

Також ми писали, що за доставку пенсій листоношами з громадян будуть брати гроші, стало відомо коли та для кого держава зробила виключення.

Нагадуємо, що Марина Лазебна назвала категорію пенсіонерів, яким у липні додадуть гроші, міністерка назвала суму доплати.