В Міністерстві охорони здоров’я розповіли про зміни в медичній реформі

Така інформація з’явилася на офіційному порталі МОЗ. Справа в тому, що з 1 квітня цього року діє оновлена Програма медичних гарантій. Тепер безкоштовно українці можуть отримати 35 медичних послуг. Варто зазначити, що в Програму внесли екстрену, первинну, спеціалізовану, паліативну допомогу та реабілітацію, медичну допомогу дітям, яким не виповнилось 18 років, та медичний супровід вагітності та пологів.

Медики. Фото: YouTube, скрін
Медики. Фото: YouTube, скрін

За словами Максима Степанова, в МОЗ працювали над оновленням майже рік. Варто зазначити, що тепер в Програму медичних гарантій входить і вакцинація проти коронавіруса. Також міністр охорони здоров’я додав, що наразі фінансування деяких медичних послуг збільшено. Крім того, стосується це лікування серцево-судинних захворювань. За словами Степанова, смертність від таких захворювань складає приблизно 67 відсотків.

Варто зазначити, що фінансування збільшили на такі послуги:

  • Пологи – 10 382 гривні (раніше – 8 136 гривень);
  • Екстрена медична допомога (на одну особу) – 235 гривень (раніше – 116 гривень);
  • Лікування інсульту – до 97 821 гривні в залежності від лікування (раніше – 19 332 гривні);
  • Лікування туберкульозу – 40 000 гривень (раніше – 21 000 гривень);
  • Онкогематологія – 54 000 гривень (якщо мова йде про лікування дитини – 162 000 гривень) тощо.

Варто підкреслити, що в перелік медичних послуг, що надаються українцям безкоштовно, входять також консультації з лікарями, невідкладна стоматологічна допомога, психіатрична та наркологічна допомога тощо. Слід пам’ятати, що такі безкоштовні послуги надаються за направленням сімейного лікаря, або ж спеціаліста, який лікує пацієнта.

Зміни Програми медичних гарантій. Фото: Слово та діло

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Міністерстві соціальної політики розповіли про те, що треба зробити, щоб середня пенсія складала приблизно 7 тисяч гривень. Марина Лазебна прокоментувала ситуацію.

Також повідомлялося, що Денис Шмигаль розповів про те, яким буде тариф на електроенергію в квітні. Стало відомо, скільки українці будуть платити за комунальні послуги.

Крім того, з початку квітня проводять перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів. Однак, як виявилося, не всі отримають підвищення. Стало відомо, хто залишиться без перерахунку.