Мінсоцполітики назвало дату

Пенсіонери затамувавши подих слухали в останні декілька місяців новини щодо того, чи продовжить "Укрпошта" доставляти пенсії у села та маленькі містечка. Між головою "Укрпошти" та Мінсоцполітики назрів конфлікт через тариф на доставку грошової допомоги. Нарешті, держслужбовцям вдалося досягти компромісу, пенсіонерам пообіцяли й надалі приносити додому пенсії та пільги. Однак, в Мінсоцполітики зробили важливе повідомлення, що стосується усіх пенсіонерів та пільговиків.

Доставка пенсії. Фото: скріншот YouTube-відео
Доставка пенсії. Фото: скріншот YouTube-відео

З 1 вересня за доставку пенсій та пільг громадянам вже треба буде платити. Деяких громадян й взагалі переведуть на обслуговування банків, тобто виплати вони будуть отримувати на банківську карту.

Однак, є категорії громадян, яких продовжить обслуговувати "Укрпошта" за рахунок Пенсійного фонду. Перш за все, це:

  • Українці, яким виповнилося 80 років й більше;
  • Люди з інвалідністю першої групи;
  • Пенсіонери, що за рішенням лікарів не можуть самостійно себе обслуговувати та потребують допомоги інших.

Іншим пенсіонерам потрібно до осені обов'язково обрати банк, через який йому буде зручно отримувати виплати. Вказано, що якщо громадянин цього не зробить, то згідно з рішенням Кабміну, таким громадянам оберуть банк, що визначить Уряд.

Однак, у пенсіонера залишиться право й потім його змінити на інший. Повідомляється, що уповноважені банки також будуть виконувати доставку пільг та виплат додому. Це можуть виконувати як співробітники банку, або ж згідно з договором, заключеним між банком та оператором поштового зв'язку.

Тариф на доставку пенсій "Укрпошта" вимагала переглянути з 2018 року. У 2019 році був встановлений тариф, який не змінювався до цього часу.

Голова "Укрпошти" вказав на те, що мінімальну зарплату в країні підвищили, а тарифи так і не переглядали. Він повідомив, що якщо залишити ціни на нинішньому рівні, тоді він звільнить частину листонош.

Своєю чергою, міністерка соцполітики Марина Лазебна назвала таку заяву шантажем, а Ігор Смілянський заявив, що міністр надала неправдиву інформацію про тариф, заявивши, що він зросте з 60 до 100 гривень. Голова "Укрпошти" написав, що така заява порочить репутацію "Укрпошти".

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Пенсійний фонд розповів, як не покидаючи свій дім отримати довідку онлайн.

Також ми писали, що стало відомо, хто може претендувати на пенсію за вислугою років.

Нагадуємо, що Марина Лазебна повідомила про ще одну індексацію виплат з липня та назвала категорію громадян, хто отримає надбавку.