Українцям пояснили, як відрізняються пенсії для чорнобильців за деякими категоріями

Пенсії для громадян, які приймали участь в ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, відрізняються від інших. Про це пишуть в 11 випуску газети «На пенсії» у відповідь на питання читача. Стало відомо, скільки можуть отримати чорнобильці в Україні.

Гроші. Фото: YouTube, скрін
Гроші. Фото: YouTube, скрін

Так, жителька Черкаської області Тетяна зазначила, що вона чорнобилець першої категорії з інвалідністю другої групи, проте виплати від ПФУ їй призначили не за інвалідності. Також вона зазначила, що кілька років працювала ядерником:

«Ядерників прирівнюють до чорнобильців, а тих – до інвалідів, в результаті сплачуючи хорошу пенсію – по другій групі виходить не менше за 255 відсотків від прожиткового мінімуму. Я ж за 36 років стажу отримую мінімальну пенсію за віком. Хотіла перейти на виплати по інвалідності, але мені сказали, що мені не вигідно. Тож чому мене прирівнюють до чорнобильців, а таку пенсію не платять?», - цікавиться Тетяна.

Експерти пояснили, що вважати, що дві категорії прирівнюються – помилка, бо це зроблено лише частково. Справа в тому, що в частині пенсійного забезпечення виходить так, що пенсію за інвалідністю (як в ліквідаторів ЧАЕС) можуть отримувати тільки ті ядерники, які вважаються військовослужбовцями. Однак пільги не стосуються інших громадян, які постраждали в результаті катастрофи. У випадку Тетяни, підкреслюють експерти, треба уточнити, чи є в неї такі пільги. Якщо вони є, то варто звернутися в ПФУ. Далі наводимо приклади того, скільки можуть отримувати ліквідатори ЧАЕС від держави.

Мінімальні пенсійні виплати ліквідаторам ЧАЕС, інших ядерних випробувань та аварій з застосуванням ядерної зброї:

  • З інвалідністю першої групи – 180 відсотків від прожиткового мінімуму громадян, втративши працездатність;
  • З інвалідністю другої групи – 160 відсотків від прожиткового мінімуму громадян, втративши працездатність;
  • З інвалідністю третьої групи – 145 відсотків від прожиткового мінімуму громадян, втративши працездатність.

Загальний розмір пенсійної виплати для ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які в результаті цього отримали інвалідність не може бути нижче за:

  • З інвалідністю першої групи – 285 відсотків від прожиткового мінімуму громадян, втративши працездатність;
  • З інвалідністю другої групи – 255 відсотків від прожиткового мінімуму громадян, втративши працездатність;
  • З інвалідністю третьої групи – 225 відсотків від прожиткового мінімуму громадян, втративши працездатність.

Спеціалісти звертають увагу, що в даному випадку говориться вже виключно про чорнобильців. Правда, згідно з Постановою Кабміну, такі виплати (приблизно від 3 980 до 5 042 гривень) можуть призначатися і особам з інвалідністю в результаті війни (участі у бойових діях).

Крім того, варто пам’ятати, що з 1 березня проводили індексацію виплат від ПФУ. Стосувалась ця процедура і громадян, які постраждали від аварії на ЧАЕС. За даними ПФУ, мінімальне зростання виплат – на 100 гривень, середній показник підвищення – 300 гривень.

Стаття в газеті На пенсії

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що журналісти порівняли, що змінилося за два роки президентства Володимира Зеленського. Стало відомо, які товари та послуги стали дорожче, а які навпаки – дешевше.

Також повідомлялося, що міністр соціальної політики прокоментувала ситуацію з карантином. Так, Марина Лазебна пояснила, що буде з пенсіями під час пандемії.

Крім того, чимало українців були вимушені залишитися жити на окупованих територіях. Тепер експерти розповіли, які пенсії отримують ті українці, які живуть в Криму та Донбасі.