Марина Лазебна пояснила, як карантин вплинув на державні виплати

Про це міністр соціальної політики розповіла в своєму інтерв’ю виданню РБК-Україна. За думкою Лазебної соціальна допомога від держави під час карантину ні в якому випадку не повинна вплинути на інші види виплат, включно з пенсіями.

Марина Лазебна. Фото: YouTube, скрін
Марина Лазебна. Фото: YouTube, скрін

Варто нагадати до червня поточного року українські підприємці звільнені від сплати Єдиного соціального внеску. Тому в уряді вже думають над тим щоб поточна ситуація з пандемією не вплинула на розмір пенсійних виплат. Наприклад, розповіла міністр соціальної політики, зараз громадянам навіть зараховують страховий стаж навіть за періоди, коли вони отримують допомогу від держави через часткове безробіття.

Більше того, якщо прибутки громадянина в період пандемії коронавіруса менші, ніж раніше, то в майбутньому він зможе просто виключити їх при оформленні виплат від ПФУ. Завдяки цьому індивідуальний коефіцієнт, на який впливає якраз і розмір заробітної плати, не стане меншим через ситуацію з карантином, пояснила Марина Лазебна.

Варто підкреслити, що зараз багато українців залишилися без роботи, а підприємці стикнулися з фінансовими труднощами. Експерти радять в таких ситуаціях вже ж реєструватися в Державних центрах зайнятості. В такому випадку громадянин, який під час карантину втратив роботу, може розраховувати на виплати від держави в якості підтримки.

Що стосується виплат від ПФУ, то їх продовжують нараховувати без затримок. До того ж, якщо громадянин отримує кошти не на банківську картку, можна замовити доставку грошей від «Укрпошти». Таким чином, під час пандемії буде менше приводів виходити в громадські місця.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що уряд запровадив чергову матеріальну допомогу під час пандемії коронавіруса. Українці знову можуть отримати по вісім тисяч гривень. Стало відомо, як правильно подати заявку на отримання коштів.

Також повідомлялося, що українці можуть повернути собі частину податків від держави. Зазначається, що це передбачається Податковим кодексом. Стало відомо, за які послуги чи товари можна повернути частину від витрат.

Крім того, журналісти поділилися статистикою цін та тарифів за останні два роки президентства Володимира Зеленського. Стало відомо, які послуги та товари стали вище в ціні, а які навпроти стали дешевше.