Документ про вакцинацію від коронавіруса буде працювати одразу для громадян 27 країн

Про це заявив єврокомісар з питань вакцинації Тьєррі Бретон в ефірі телеканалу LCI. Зазначається, що так званий «паспорт вакцинації» буде доступний вже з 15 червня одразу в 27 країнах Європейського союзу. По суті, це буде спеціальний сертифікат, в якому буде міститися інформація про наявність щеплення.

Вакцинація. Фото: YouTube, скрін
Вакцинація. Фото: YouTube, скрін

Тьєррі Бретон розповів, що такі документи можна буде мати в будь-якому вигляді: роздрукованим на папері, або ж прямо в смартфонів в електронному форматі. Єврокомісар з питань вакцинації пояснив, що цей сертифікат не будуть робити обов’язковим. Проте варто зазначити, що авіакомпанії будуть мати право вимагати такий документ від своїх пасажирів. Так що влітку під час бронювання квитків на літаки вже треба буде уточнювати такі дані.

Відомо, що в сертифікаті буде спеціальний QR-код. Документ міститиме таку інформацію:

  • Прізвище власника сертифікату;
  • Дата народження власника сертифікату;
  • Номер паспорта громадянина;
  • Інформація про те, чи було зроблене щеплення від COVID-19 (якщо так – то яким препаратом);
  • Інформація про те, чи хворів власник сертифікату COVID-19.

Варто нагадати, що в Україні зараз повним ходом продовжується вакцинація від коронавірусної інфекції. В першу чергу щеплення роблять військовим та медикам, які лікують пацієнтів з такою інфекцією. Крім того, громадяни вже можуть записатися в чергу за допомогою додатка «ДІЯ», який часто називають «державою в смартфоні». При цьому варто пам’ятати, що в країні ще продовжується карантин, а вже 10 регіонів та Київ входять до «червоної зони». Представники влади закликають громадян не порушувати правил.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів, коли вакцина від коронавіруса може з’явитися в українських аптеках. Стало відомо, за яких умов це може відбутися.

Також повідомлялося, що українцям розповіли, як можна записатися на щеплення від COVID-19. Як виявилося, є навіть методи, щоб зробити таку процедуру безкоштовною - що для цього треба робити.

Крім того, на фоні загострення ситуації з COVID-19 в уряді вирішили ввести допомогу українцям в розмірі 8 00 тисяч гривень. Стало відомо, хто має право на такі виплати та як правильно треба оформити заявку.