Що робити, якщо пенсіонер отримав переплату виплат

Кожного року Пенсійний фонд проводить індексацію виплат, коли переглядається розмір пенсії кожного громадянина. Ніхто не застрахований від того, що спеціалісти можуть провести неправильно перерахунок. Спеціалісти розповіли, що говорить законодавство щодо вимоги Пенсійного фонду до пенсіонера повернути помилкову переплату, повідомляється в газеті "Пенсійна справа".

Гроші. Фото: скріншот YouTube-відео
Гроші. Фото: скріншот YouTube-відео

З такою проблемою стикнувся пенсіонер Олександр з міста Вознесенськ, Миколаївської області.

Йому у березні 2019 року провели перерахунок виплат, розмір пенсії йому збільшили на 340 грн. Однак, через півтора року Пенсійний фонд у листі повідомив йому, що пенсію йому підняли помилково, розмір переплати становить понад 5 тисяч гривень.

Тепер від пенсіонера ці гроші вимагають повернути. Олександру почали знову платити той розмір виплати, що був йому призначений до перерахунку. Чоловік хоче, щоб фахівець надав правову оцінку даній ситуації.

Спеціаліст додав, що питання щодо повернення грошей пенсіонерам, що йому помилково нарахували, неоднозначне. В Законі України "Про обов'язкове державне пенсійне страхування" в статті 50 передбачене утримання суми, що була переплачена.

Однак, там мова йде, що виплати були призначені помилково з вини пенсіонера, наприклад у випадку подачі неправдивої інформації.

У випадку Олександра переплата виникла не з його вини, а через помилку працівників Пенсійного фонду. Тому, без згоди пенсіонера з його виплат не мають права утримувати гроші в рахунок погашення суми.

Тому Пенсійний фонд в повідомленні й запросив відвідати пенсіонера найближче відділення. Там його можуть попросити написати заяву на добровільне зняття частини коштів, щоб повернути переплачену суму. Однак, ніхто пенсіонера змушувати повертати понад 5 тисяч переплати не має права.

Стаття у газеті На пенсії

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що в Раду поданий законопроєкт з пропозицією, як боротися з безробіттям та працевлаштувати офіційно українців.

Також ми писали, що стало відомо, кому з пенсіонерів в цьому році додадуть понад 1600 гривень.

Нагадуємо, що як проводиться перерахунок пенсій українцям, що продовжують працювати. Виплати перерахують вже у квітні.