В Мінсоцполітики повідомили про зміни прожиткового мінімуму

Міністерство соціальної політики України розробило декілька законопроєктів, що допоможуть оптимізувати сферу застосування прожиткового мінімуму. Які переваги це надасть, пресслужба Мінсоцполітики повідомила у Twitter.

Гроші. Фото: скріншот YouTube-відео
Гроші. Фото: скріншот YouTube-відео

Фактично, прожитковий мінімум є головною оцінкою рівня життя в Україні. Від того, який розмір встановить Уряд цієї виплати, буде залежати, якою буде мінімальна заробітна плата чи пенсія, а також низка других виплат.

Цей рівень в Україні на даний час дуже низький, тому в Мінсоцполітики почали шукати способи, щоб його та покращити життя громадян.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна заявила, що якщо оптимізувати рівень прожиткового мінімуму, це дасть змогу суттєво підвищити деякі важливі виплати. Вона пообіцяла, що тоді мінімальна пенсія може складати 3500 грн, що приблизно у 2 рази більше за нинішню.

До слова, Уряд вже схвалив пропозиції Мінсоцполітики щодо іншого застосування прожиткового мінімуму, тепер черга Верховної Ради підтримати ініціативи відомства.

Якщо це станеться, то в Мінсоцполітики повідомили, як зміняться виплати:

  • Прожитковий мінімум з новою методологією застосування будуть використовувати виключно для призначення основних соціальних виплат, а саме мінімальної заробітної плати, пенсії, що призначається за віком та соціальної допомоги, якщо вона є єдиним джерелом доходів для громадянина;
  • Будуть введені базові величини для розрахунку низки інших соціальних виплат, як надбавок, підвищень до додаткової пенсії, щомісячних допомог. Останню можуть призначити замість пенсії;
  • Стипендій, одноразових виплат як допомоги, компенсацій тощо;
  • Буде встановлено базову величину для визначення грошових платежів та стягнень для адміністративних зборів.

Пресслужба вказує, що таким чином можна буде пришвидшити темпи зростання прожиткового мінімуму:

  • 2022 рік на 14%;
  • 2023 рік на 15%;
  • 2024 рік на 25%.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що як українським заробітчанам оформити пенсію, якщо тривалий час вони пропрацювали за кордоном.

Також ми писали, що стало відомо, у кого з пенсіонерів виплати зростуть на більш ніж 1600 грн.

Нагадуємо, що радник міністра соцполітики Микола Шамбір детально повідомив про підвищення пенсій з квітня до грудня цього року.