У субсидіантів можуть забирати кошти назад в разі порушень

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко, передає інформаційний портал Сьогодні. Як виявилося, якщо громадянин, який отримує від держави матеріальну допомогу, порушить правила надання такої допомоги – гроші треба буде повернути до бюджету.

Субсидії в Україні. Фото: YouTube, скрін
Субсидії в Україні. Фото: YouTube, скрін

Наразі такі позови до суду подають державні установи в разі того, якщо під час додаткової перевірки було виявлено, що громадянин порушував правила. Вже після відповідного рішення суду субсидіант має обов’язок повернути державі гроші. Стосується таке «повернення» тих, хто не мав права на отримання коштів, але все одно продовжував їх отримувати.

Сергій Марченко навів приклад на подібній ситуації. За словами міністра, якщо, припустимо, родина отримала допомогу на сплату комунальних послуг (за весь період приблизно 17- тисяч гривен), але за п’ять років в родині з’явилося п’ять нових автомобілів. В такому випадку гроші повернуться до держави.

Варто зазначити, что наразі в Україні перевірка складається з трьох етапів:

  • превентивна верифікація - в режимі реального часу, коли людина тільки звертається за державною допомогою;
  • поточна верифікація - в процесі призначення допомоги;
  • ретроспективна верифікація - після отримання виплат від держави.

Серед основних порушень, за які кошти можуть вимагати назад, є такі:

  • Придбання автомобілю або нерухомості (на суму більше за 50 тисяч гривень);
  • Наявність особистого транспорту (окрім повозки та мопеда), якому не більше п’яти років;
  • Останнім часом громадянин не був зареєстрований в центрі зайнятості, але в той самий час і не сплачував Єдиний страховий внесок;
  • Громадянин не повернув державі переплачені суми з попередньої матеріальної допомоги.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що заробітчани теж мають право на отримання пенсій. Стало відомо, як правильно оформити такі виплати.

Також повідомлялося, що в Міністерстві соціальної політики пояснили, які норми враховують при начисленні матеріальної допомоги на сплату комунальних послуг. Стало відомо, які норми діють на родину.

Крім того, повідомлялося, що з квітня українських пенсіонерів очікує чимало змін. Стало відомо, в кого та на скільки зміняться пенсійні виплати.