В МВС нагадали про необхідність реєструвати мопеди

Міністерство внутрішніх справ України нагадало про необхідність реєструвати мопед після купівлі, тому що водії таких транспортних засобів теж вважаються повноцінними учасниками дорожнього руху. Які документи потрібні водієві, щоб зареєструвати мопед нагадала пресслужба МВС у Facebook.

Дорога. Фото: скріншот Youtube-відео
Дорога. Фото: скріншот Youtube-відео

Після придбання мопеду, водій повинен зібрати наступні документи та звернутися в сервісний центр МВС, щоб зареєструвати свій транспортний засіб:

  • Паспорт громадянина України;
  • Ідентифікаційний персональний номер (ІПН);
  • Документ, що підтверджує купівлю транспортного засобу, його ввезення та митне оформлення;
  • Сертифікат відповідності транспортного засобу.

Якщо мопед не новий, тоді його обов'язково треба відправити на огляд експерта, послуга безплатна.

Також в МВС нагадали, що під час руху на мопеді потрібно одягати шолом на голову, а також носити світловідбиваючий одяг, щоб водіям інших транспортних засобів було помітно, хто рухається дорогою.

У грудні 2020 року Кабмін прийняв постанову, яка не дозволяє власникам вживаних мопедів та скутерів, у разі якщо вони були придбані до 2009 року, реєструвати їх без документів, що підтверджують їх придбання.

До цього, якщо мопед або скутер не був зазначений як крадений, його можна було зареєструвати на себе без надання документів. Потрібно було лише написати заяву у Сервісному центрі МВС і все.

Тепер же так не вийде, треба документально підтвердили факт покупки саме власником такого транспортного засобу.

Однак, це призвело до того, що у випадку відсутності документів про правомірне придбання, зареєструвати мопед у водіїв не буде змоги. Особливо це стосується власників старих транспортних засобів такого типу.

Якщо брати дані за 2019 рік, то реєстрація мопеду чи скутера коштувала приблизно 330 гривень. Щодо ціни зараз, в МВС не повідомили.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що в Україну можуть заборонити ввозити автомобілі на двигуні внутрішнього згоряння.

Також ми писали, що Кабмін прийняв рішення на засіданні щодо роботи громадського транспорту в містах на населених пунктах, що потрапили у "червону" зону.

Нагадуємо, що власникам автомобілів на європейських номерах пропонують розмитнити машину за допомогою додатку "Дія", ця послуга буде на 30% дешевше.