В Міністерстві освіти розповіли, як можна захистити своїх дітей від небезпеки в інтернеті

Останнім часом поширюються випадки, коли діти потрапляють в небезпечні ситуації через челенджі в соціальних мережах, чи інші фактори в інтернеті. Представники Міністерства освіти та науки опублікували рекомендації для батьків, які допоможуть захистити дітей.

Дитина з гаджетом. Фото: YouTube, скрін
Дитина з гаджетом. Фото: YouTube, скрін

Говорити з дитиною. Спеціалісти радять обов'язково розмовляти з дитиною про інтернет, а також про небезпеку, на яку там можна натрапити. Однак в той самий час не варто просто забороняти користуватися гаджетами, так ви тільки можете погіршити відносини зі своїм чадом.

Довірливі стосунки. Важливо, щоб дитина завжди знала, що поруч дорослі і вони можуть допомогти. Для цього важливо вибудовувати стосунки на довірі.

Грати з дитиною разом. Ігри в інтернеті, перегляд улюблених ресурсів чи інше - все це можна робити разом з дитиною. Так, і покращаться взаємовідносини, і у батьків буде змога краще вивчити інтереси дитини.

Звернути увагу на корисні навички. Для безпеки в інтернеті важливо розвивати в дитині критичне мислення, а також емпатію. Це необхідно для того, щоб людина могла й самостійно розуміти, де може бути небезпечно, - такі навички повинні розвивати батьки зі своїми дітьми.

Самооцінка. Важливо, щоб батьки підвищували самооцінку дітей, а також були для них гарним прикладом. Тут необхідно і дозволяти дитині робити вибір самостійно, а також ділитися своїм досвідом.

В зоні дорослих. Варто показати, що гаджетами можна користуватися і поруч з дорослими. Таким чином, батькам вдасться легше контролювати діяльність дітей в соціальних мережах.

Контроль. Батьки обов'язково повинні знати, на яких інтернет-ресурсах проводять час їхні діти.

Час. Можна також обмежувати час, який діти проводять в гаджетах. Однак якщо заборон краще уникати, то варто зазначити, що можна просто проводити час разом з дитиною за якимось спільним хобі.

Батьківський контроль. В гаджетах можна вмикати таку функцію, що дозволить батькам чітко розуміти, на яких порталах проводить час їхня дитина, а також - скільки часу на це йде.

Обмежене коло. Варто попросити дитину радитися перед тим, як "додавати друзів" в соціальних мережах. Також можна просто увімкнути режим приватності, щоб коло у дитини було достатньо обмежене.

Спостерігайте за поведінкою. Варто уважно спостерігати за тим, як поводить себе дитина. Якщо раптом у дитини поганий стан, вона не може правильно описати свої почуття, помітен страх чи якісь інші негативні емоції, а батьки не знають, що з цим робити, - треба йти до фахівців. Не можна залишати таку ситуацію.

Варто зазначити, що в програмі "Право на владу" ситуацію з небезпекою дітей в інтернеті прокоментував заступних міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. За його словами, люди з психічними проблемами створюють в мережі групи, в які потім вступають діти, в яких немає розуміння з боку батьків. Вже потім діти можуть грати в небезпечні ігри, де є завдання на кшталт "порізати себе", або "стрибнути з висоти", розповів Геращенко.

Головний інспектор Департаменту кіберполіції Національної поліції Роман Сочка пояснив, що куратори таких груп розкручують акаунти, шукають довірливих дітей, а потім навіть продають такі групи іншим особам. В першу чергу, в групі ризику ті діти, в яких недостатньо уваги від батьків, або немає з ними довірливих стосунків.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що на Волині підлітки танцювали прямо біля могил. З'ясувалося, що робили вони це, щоб записати ролики для соціальних мереж. Тепер школярі вибачились на камеру.

Також повідомлялося, що експерти розповіли про нову схему зловмисників. Як виявилося, аферисти надсилають громадянам "листи" про неіснуючі штрафи. З'явилися подробиці.

Крім того, в Україні з’явилася петиція про заборону соціальної мережі TikTok. Автор петиції вважає, що така інтернет-платформа може навіть бути небезпечною для громадян.